Wegkruis

• is aangeduid als beschermd monument Ongevalskruis Winderickx

• is aangeduid als overgangszone Ongevalskruis Winderickx: overgangszone

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis

Beschrijving

Het ongevalskruis werd in 1805 opgericht voor Egidius (Gillis I) Winderickx, toenmalige eigenaar van de Herisemmolen in het naburige Beersel die hier, op ongeveer 10 kilometer van zijn molen verongelukte.

Geschiedenis

Het ongevalskruis Winderickx uit 1805 behoort naar vormgeving bij een groep graf-, moord- en ongevalskruisen die in West-Brabant en Henegouwen voorkomen in de 18de en vroege 19de eeuw. Kenmerkend is het gebruik van de streekeigen arkose, de afgeschuinde kanten van de vier armen van het kruis en op de kruising der armen een volks gebeeldhouwde Christusfiguur, recht vooruit kijkend en met een lendendoek aan.

Beschrijving

Het begin 19de-eeuwse ongevalskruis uit arkose heeft gelobde armen, kwartlobben in de oksels en een omlopende kwartholle lijst. Een volkse Christusfiguur uitgevoerd in hoogreliëf, frontaal kijkend en met een lendendoek om werd op de kruising van de armen gebeeldhouwd. Het kruis steunt op een sokkel met voluten en een papegaaibeklijst. Op het bovengrondse deel van de sokkel is het opschrift slechts deels zichtbaar: 'HIER IS VERON='. Winderickx publiceert het volledige opschrift: ‘hier is verongelukt – Egidius Winderickx insyn leven pachter van de papiermaelery tot Dworp den 14 january 1805 – bidt voor de siel

• WINDERICKX E. 1999: De papiermolens tussen Zenne en Zoniën: de Herisemmolen te Dworp-Alsemberg, Eigen schoon en de Brabander 81.7-9, 243-266.
  • ELSEN L. & MERTENS J. 2016: Status quaestionis van de kerkhoven in Vlaanderen - Vlaams-Brabant (west), onuitgegeven studie, Onroerend Erfgoed.

Auteurs: Mertens, Joeri