Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Alfons Janssens, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard uit 1924. De architect die actief was van kort vóór de eeuwwisseling tot eind jaren 1940, maakte naam met een behoudend oeuvre, waaronder enkele kerkgebouwen. De woning Janssens behoort tot de woningen in klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl, die Evrard vóór en na de Eerste Wereldoorlog voor een bemiddeld cliënteel ontwierp. Een representatief voorbeeld van deze productie is het hotel Wauters, dat hij in 1906 hogerop in de Belgiëlei bouwde. Zijn belangrijkste realisatie uit het interbellum is de neoromaanse Heilige-Geestkerk op de Mechelsesteenweg.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een zadeldak. De sobere lijstgevel die aan het neoclassicisme uit de vroege 19de eeuw refereert, heeft een vlak parement uit witte natuursteen op een arduinen plint. Opgebouwd uit regelmatige vensterregisters, rondbogig op de begane grond en rechthoekig op de verdiepingen, vormt een klassiek hoofdgestel de bekroning. De compositie legt de klemtoon op de bel-etage, door middel van ondiepe balkons met een guirlande tussen de consoles; de smeedijzeren borstweringen hebben naar neoclassicistisch model een typisch octagonaal patroon. Evenals het smeedwerk, is het gevernist houten schrijnwerk van de deur en vensters bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de enfilade van salon, eetkamer, veranda en overdekt terras, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis, de office en de keuken. De verdiepingen bieden elk ruimte aan twee slaapkamers en een 'cabinet de toilette', met in de achterbouw de bad- of gastenkamer.