Fabrieksgebouw van de Compagnie Electrique Anversoise

Beschrijving

Op de noordelijke helft van het bouwblok tussen de Timmerwerfstraat, de Leuvenstraat en de Cockerillkaai werd rond 1899 een nieuwe fabriek gebouwd voor de Compagnie Electrique Anversoise. Het ontwerp werd getekend door architect J.L. Hasse. Aan de Cockerillkaai en de Timmerwerfstraat kregen de fabrieksgebouwen opvallende eclectische gevels met neo-Vlaamse renaissance-invloed, doorbroken door rondbogige poort- en vensteropeningen. In de Timmerwerfstraat werd links naast de fabriek een poortgebouw opgetrokken met een torenvormige façade, met ernaast een klein trapgeveltje met deuropening. Van het volledige fabrieksgebouw zijn enkel deze twee laatste gebouwtjes overgebleven. Met hun fantasierijke rode bakstenen gevels sluiten ze aan bij de architectuur die we terugvinden op de Waalse- en de Vlaamsekaai.

Het gebouw heeft een rode bakstenen gevel met speklagen en gekanteelde bekroning, wat het een opvallend, robuust karakter geeft. Het pand telt één travee en vier bouwlagen, met een hoge rondboogpoort en per verdieping een drielicht in hardstenen omlijsting; de bovenvensters zijn rondbogig. De smalle façade vertegenwoordigt een zeer lang fabrieksgebouw, dat doorloopt tot in de Leuvenstraat en daar is afgewerkt met een blinde gevel die eveneens met hardstenen speklagen en kantelen is versierd. In de vrije, rood bakstenen zijgevel, kleine rechthoekige vensteropeningen, regelmatig geplaatst.

Links van dit pand, een klein trapgeveltje met rechthoekige deuropening, in rood metselwerk met hardstenen lijst en bekroning op de top. Deze panden werden geïncorporeerd in het grootschalige nieuwbouwproject dat rond 2000 op de plaats van de fabriek werd gerealiseerd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 207.