Geheel van drie neoclassicistische rijhuizen

Beschrijving

Geheel van drie bescheiden burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van L. Pauwels naar een ontwerp door Frans Reusens uit 1901. Het project behoort tot het vroegste oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was vanaf omstreeks 1900. Vóór de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij talrijke woningen in de nieuw aangelegde straten van de 19de-eeuwse gordel, de wijken Zuid en Zurenborg, op een enkele uitzondering na conventioneel van type en stijl. In de Biartstraat bracht Reusens kort na elkaar in totaal tien panden tot stand, de overige in opdracht van zijn vader de aannemer J.Fr. Reusens.

Gekoppeld volgens een repeterend schema, omvatten de rijhuizen twee en een halve bouwlaag, onderkelderd, onder een zadeldak. De lijstgevels met een gevelbreedte van drie traveeën op de begane grond en twee op de verdiepingen, zijn bepleisterd en beschilderd, op een hardstenen plint. Geleed door de puilijst, de architraaf en de kroonlijst op klossen, bestaat het geveldecor uit schijnvoegen, panelen en oplopende vensteromlijstingen. Verder beantwoordt de compositie aan een conventioneel schema, met registers van rechthoekige muuropeningen, waarbij de attiekverdieping zich onderscheidt door getoogde vensterjes. Het houten schrijnwerk van deuren en vensters in bewaard op de nummers 37 en 39, de kroonlijst enkel op nummer 39; gietijzeren voetschrapers.