Eclectisch opbrengsteigendom

Beschrijving

In 1903 dient Jan Van den Heuvel een bouwdossier in voor de bouw van twee bijna identieke huizen; enkel nummer 1 is nog aanwezig in het straatbeeld. Jan Van den Heuvel was aannemer en handelaar in bouwmaterialen, gevestigd in de Verschansingstraat. Aan beide zijden van de Pourbusstraat zorgde hij voor de realisatie van opmerkelijke huizenrijen met magazijnen op de begane grond en appartementen op de verdiepingen. Hij zorgt voor een amalgaam aan parementen, waardoor de Pourbusstraat kan gezien worden als een staalkaart van de bouwmaterialen die Van den Heuvel verhandelde.

De woning telt twee traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking, met op elke verdieping een appartement. De eenvoudige, eclectische lijstgevel is afgewerkt met een brede houten kroonlijst op twee consoles en een hardstenen plint. De gevel is door brede kordonlijsten, wellicht in imitatiehardsteen opgedeeld en bekleed met gele baksteen waarin met donkergroene en gecementeerde accenten. De segmentbogige muuropeningen kregen een rollaag met sluit- en hoekstenen en een gecementeerde borstwering. Schrijnwerk vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1652.