Eclectische een- of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Eduard Van Biesen en kadastraal geregistreerd in 1913. Door het ontbreken van het bouwdossier kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Eduard Van Biesen, die in 1911 zijn kantoren en ateliers had gevestigd in de nabije Kruishofstraat, was vóór de Eerste Wereldoorlog als bouwpromotor bijzonder actief in deze wijk. Behalve meerdere rijhuizen van dit type in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantieraan, bouwde hij nog twee beeldbepalende horecagelegenheden met een strategische hoekinplanting. Architect was wellicht Guillaume Peeters, die meerdere van dergelijke panden ontwierp voor Van Biesen. Het gebouw is een gaaf voorbeeld van het eenvoudige type rijwoning van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat hier vaak in het straatbeeld opduikt.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit gele baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in antracietkleurige baksteen, natuurstenen dorpels, hoekblokken en een balkon, en een arduinen plint. Symmetrisch van compositie en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, legt het balkon met gietijzeren leuning de klemtoon op de middenas. Opvallend is het verspringende ritme en de gevarieerde boogvorm van de muuropeningen, die op de eerste verdieping tot een drielicht zijn gegroepeerd. Een discrete art-nouveau-invloed blijkt uit het profiel van de lekdrempels met spuwer. De fries van het hoofdgestel is versierd met sgraffitopaneeltjes met rankwerk, vandaag sterk verweerd, toe te schrijven aan de Brusselse sgraffitokunstenaar Paul Cauchie. Het schrijnwerk van de deur en de benedenvensters is bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1913/22, artikel 1358.