Eclectische een- of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, volgens het vandaag verdwenen bouwdossier opgetrokken naar een ontwerp door de aannemer Frans Geerts uit 1913. Het pand was tot 1920 eigendom van de maatschappij Extensions et Entreprises Anversoises, later bekend onder de naam Extensa, die instond voor de verkoop van de percelen van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Vervolgens werd de woning aangekocht door de Britse bediende Francis Joseph Henri Walter (Worthing, 1879-Antwerpen, 1938), in 1905 te Antwerpen gehuwd met de Duitse Emma Martha Mathilda Karell (°Hamburg, 1880). Door het ontbreken van de bouwplannen kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Aannemer Geerts bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog minstens een tiental van dergelijke rijhuizen in de Eglantierlaan en vermoedelijk een vijftal in de achterliggende Varenlaan, zowel voor eigen rekening als voor individuele opdrachtgevers. Begin jaren 1920 volgden er nog enkele. Gevestigd op het Kiel, lijkt de aannemer in Antwerpen actief te zijn geweest van kort vóór 1910, tot begin jaren 1920, periode waarin hij verhuist naar Mortsel-Oude God. Waar de plattegrond van de meergezinswoningen aan een standaardtype beantwoordt, kenmerken de gevelontwerpen zich door een uitgesproken voorkeur voor de klassieke neostijlen. Typisch voor sommige van zijn realisaties van vóór de Eerste Wereldoorlog, is de integratie van tegelpanelen in art-nouveaustijl. Twee panden van hetzelfde type, met een opstand en plattegrond in spiegelbeeld, zijn te vinden in de Varenlaan op nummers 11 en 15.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit natuursteen, op een arduinen plint. Asymmetrisch van opzet en horizontaal geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie het accent op de brede zijtravee. Overeenkomstig de interieurindeling wordt deze laatste gemarkeerd door een drielicht op de begane grond, en een driezijdige erker bekroond door een balustrade met vazen op de bel-etage. Verder is de inkomtravee als risaliet opgevat. Het geveldecor bestaat uit geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen en onderdorpel gekenmerkt door spiraalranken, rozetten, guirlandes en chutes met strik ontleend aan de Lodewijk-XVI-stijl. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de fraaie inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het rijhuis, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Daarbij wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda (?), op de begane grond geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1914/27, artikel 1635.
  • Stadsarchief Antwerpen, vreemdelingendossier 481#80323.