Eclectische een- of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, kadastraal geregistreerd in 1912; een mozaïekpaneel onder het dakvenster vermeldt het jaartal 1911. Bouwheer was de aannemer Jan-Frans Boschmans-Van Hoof, die het pand in 1914 verkocht aan de Brusselse verzekeringsmaatschappij Union et Prévoyance. Door het ontbreken van het bouwdossier kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken, verwerkt met banden gele baksteen, natuursteen voor de bewerkte onderdelen en arduin voor de plint. Een rechthoekige erker met bekronend balkon, en een dakvenster met voluten, sluitsteen en waterlijst, leggen de klemtoon op de middentravee. Deze is vanwege de brede koetspoort licht uit de as geplaatst. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en het klassieke hoofdgestel, bestaat de opstand verder uit regelmatige registers van steekboogopeningen met waterlijst, de bovenvensters met een bewerkte borstwering. Vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1912/28, artikel 1307.