Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Felix Joosten, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912. Het eenvoudige gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, zoon van de letterkundige Pol de Mont, die actief was tot omstreeks 1950. Naast zijn praktijk als architect was Frits de Mont redactielid en productief auteur voor het Antwerpse architectuurtijdschrift De Bouwgids, de spreekbuis van de Kring voor Bouwkunde. De art-nouveauwoning die hij in 1910 voor zijn vader ontwierp op de hoek van de Jan Van Rijswijcklaan en de Markgravelei, behoort tot zijn allereerste realisaties. Vóór de Eerste Wereldoorlog liet hij zich eveneens opmerken met landhuisjes in cottagestijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een sober parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor structurele of bewerkte onderdelen als hoekblokken, lateien, waterlijsten, de erkerconsole en de gevelbekroning. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, gemarkeerd door een driezijdige erker. In het gevelontwerp wordt door middel van lijstwerk het profiel van een klokgevel gesuggereerd in de topgeleding, zoals De Mont datzelfde jaar ook toepast in de meergezinswoning Snel in de Coebergerstraat. Niet duidelijk is of hier tijdens de uitvoering van werd afgezien, dan wel of dit element verdween bij een latere gevelherstelling. De smalle inkomtravee heeft een aan de Lodewijk XVI-stijl ontleend, gebogen topstuk met voluten en guirlandes als bekroning. Verder kenmerkt de opstand zich door de gevarieerde vorm van de muuropeningen. Het oorspronkelijk houten schrijnwerk van inkomdeur, vensters en erker is vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de eenvoudige meergezinswoning, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Volgens de bouwplannen worden de drie huurkwartieren, die twee of drie kamers en een keuken met pomphuis en toilet omvatten, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De benedenwoning beschikt over een extra veranda met bovenlicht.