Een- of meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in beaux-artsstijl, kadastraal geregistreerd in 1921-1922. Bouwheer was de bediende Jozef Adriaan Beeckmans-Schoenowsky. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, waardoor ontwerper noch aannemer gekend zijn. Door het ontbreken van de bouwplannen kan evenmin worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt. Een sterke verwantschap is aanwijsbaar met Eglantierlaan 57, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Gebroeders Van Biesen in 1923, waar bovendien hetzelfde type gietijzeren balkonhek is gebruikt.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd natuurstenen parement, op een arduinen plint. Symmetrisch van opzet, geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, leggen balkons met gebuikte gietijzeren borstwering de klemtoon op de middenas. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Veeleer spaarzaam toegepast, is het geveldecor van chutes en guirlandes ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters, met kleine roeden in het bovenlicht, is bewaard, evenals het smeedwerk van de keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type rijhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1921-22/78, artikel 1944.