Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl, gebouwd door de aannemer Frans Geerts naar een ontwerp uit 1922. Opdrachtgever was de uit Boom afkomstige Henri Van Breedam. Het pand is quasi identiek aan het ongeveer gelijktijdig, in spiegelbeeld opgetrokken Eglantierlaan 118. Geerts bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog minstens een tiental van dergelijke rijhuizen in de Eglantierlaan en vermoedelijk een vijftal in de achterliggende Varenlaan, zowel voor eigen rekening als voor individuele opdrachtgevers. Begin jaren 1920 volgden deze twee. Gevestigd op het Kiel, lijkt de aannemer in Antwerpen actief te zijn geweest van kort vóór 1910, tot hij begin jaren 1920 naar Mortsel-Oude God verhuist. Waar de plattegrond van de meergezinswoningen aan een standaardtype beantwoordt, kenmerken de gevelontwerpen zich door een uitgesproken voorkeur voor de klassieke neostijlen. Typisch voor sommige van zijn realisaties van vóór de Eerste Wereldoorlog, is de integratie van tegelpanelen in art-nouveaustijl.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, telt het rijhuis drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement, op een arduinen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat op de bovenverdiepingen wordt gemarkeerd door kolossale pilasters en een afgerond balkon met doorgetrokken balustrade en vazen. Horizontaal geleed door de puilijst, met schijnvoegen op de begane grond en een klassiek hoofdgestel, is de opstand verder opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met sluitsteen en onderdorpel. Het geveldecor bestaande uit bloemguirlandes en acanthusblad, is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de eenvoudige meergezinswoning, die uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen samengesteld uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet, worden de drie huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De gelijkvloerse woning beschikt over een extra veranda met bovenlicht; het dakniveau herbergt drie mansardes.