Geheel van vier eclectische een- of meergezinswoningen

Beschrijving

Geheel van vier burgerhuizen of meergezinswoningen in eclectische stijl, kadastraal geregistreerd in 1912. Bouwheer van nummer 76 was de 'limonadier' Gustaaf Tahon-Van Damme, van nummer 78 de bediende Achiel Borré, en van nummer 82 de bediende August Janssens-Dupuis. Bouwdossiers werden niet teruggevonden, ontwerper nog aannemer zijn gekend. Door het ontbreken van de bouwplannen kan evenmin worden vastgesteld, of het klassieke burgerhuizen dan wel meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt. Een pand van hetzelfde type als nummer 80, is te vinden in de achterliggende Varenlaan 9.

De rijwoningen met een gevelbreedte van elk drie traveeën, tellen drie bouwlagen onder een zadeldak. Opgebouwd volgens repeterend schema, worden de lijstgevels met verspringende kroonlijsthoogte alternerend gekenmerkt door een parement uit gele baksteen verwerkt met arduin, en witte Silezische brikken verwerkt met natuursteen, op een arduinen plint. De asymmetrische compositie legt telkens de klemtoon op het brede zijrisaliet, alternerend gemarkeerd door een houten erker, of een rondboogtweelicht, pilasters en een balkon met balustrade. Nadrukkelijk horizontaal geleed en afgewerkt door een klassiek hoofdgestel met uitgelengde consoles, bestaan de opstanden verder uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met een latei op kraagstenen. De tegelpanelen die oorspronkelijk de borstweringen en het hoofdgestel van de deurtravee sierden, zijn enkel bewaard in nummer 82; de tegelpanelen met kaboutertaferelen naar het werk van de Nederlandse kunstenaar Rien Poortvliet in nummer 76, zijn van recente datum. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters met typische roedeverdeling, en de gebuikte gietijzeren balkonborstweringen, zijn enkel bewaard in nummers 76 en 78; de erker van nummer 80 werd verwijderd.

De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type rijhuis, samengesteld uit een voorbouw met zijdelings ingeplante inkom- en traphal, en een smalle achterbouw in entresol.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1912/28, artikels 1355, 1306 en 1418.