Eclectische een- of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, kadastraal geregistreerd in 1912. Door het ontbreken van het bouwdossier kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk, met gebruik van arduin voor de plint, en natuursteen voor speklagen, dorpels en lijstwerk. Symmetrisch van opzet, met de bovenbouw gevat in een korfbogig spaarveld, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Een rechthoekige, houten erker, bekroond door een gebuikt gietijzeren balkon, markeert de bel-etage. Gevarieerde boogopeningen, gegroepeerd tot drielichten op de bovenverdiepingen; klassiek hoofdgestel met kroonlijst op consoles. Het houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters is bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 12, 1912/28.