Café en winkel in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Geheel gevormd door een 'café-billard' en een winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gelegen op de hoek van de Eglantierlaan en de Berkenlaan. In opdracht van Desiré Pellegroms, Jos Nauwelaerts en Aloïs Van Boxelaer, tekende architect André Forton in 1911 het ontwerp. Actief als architect in Antwerpen van omstreeks 1905 tot 1935, behoort het complex tot het vroege oeuvre van Forton. Destijds gevestigd in Zurenborg, lijkt hij vóór de Eerste Wereldoorlog vooral in deze wijk actief te zijn geweest. Van zijn architectuurproductie is echter weinig gekend. Net als het hotel-restaurant "Au Rond Royal" op de hoek van Eglantierlaan en Varenlaan, behoort het 'café-billard' dankzij zijn strategische inplanting en opvallende architectuur, tot de beeldbepalende onderdelen van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt".

Met zijn acht traveeën brede gevelfront, telt het afgeronde hoekcomplex, drie bouwlagen onder een complex zadeldak (pannen) met dakkapellen. De lijstgevel onderscheidt zich naar traditioneel voorbeeld door een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, versierd met lelievormige, smeedijzeren muurankers. Van contrasterende witte natuursteen is gebruik gemaakt voor de kwarthol geprofileerde plint, speklagen en steigergaten, dorpels, hoekblokken en sluitstenen, pui- en waterlijsten. Symmetrisch van opbouw, wordt de afgeronde, door een getrapt dakvenster bekroonde hoekpartij, geflankeerd door twee brede risalieten die beide uitmonden in een drieledige, getrapte geveltop met overhoekse pinakels en bolornamenten. Ook het aanpalende winkelhuis (twee rechter traveeën), wordt bekroond door een getrapt dakvenster. Verder is de pui opengewerkt door korf- en rondboogopeningen met een geprofileerde waterlijst op imposten, en de bovenverdiepingen door regelmatige registers van kruiskozijnen met ontlastingsbogen. Gekoppelde balkons met consoles, postamenten en een houten borstwering, markeren de eerste verdieping ter hoogte van de afgeronde hoekpartij en het winkelhuis. Het schrijnwerk is vernieuwd; de oorspronkelijke caféluifel uit ijzer en glas is verdwenen.

Volgens de bouwplannen neemt de gelagzaal van het 'café-billard' met een vergaderzaal, de keuken en het sanitair de gelijkvloerse verdieping van het hoekpand in. Een privé-inkom en trappenhuis leidt naar de appartementen op de verdiepingen, die telkens een volledige verdieping beslaan, en een salon en eetkamer, een keuken en twee slaapkamers omvatten. Het aanpalende winkelhuis biedt op de begane grond ruimte aan de winkel met aansluitend de woonkamer en de keuken, en op de verdiepingen vermoedelijk aan slaapkamers en/of huurkwartieren.