erfgoedobject

Gekoppelde een- of meergezinswoningen in cottagestijl

bouwkundig element
ID
215164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215164

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde, bescheiden burgerhuizen of meergezinswoningen in cottagestijl, vermoedelijk opgetrokken in 1922. Het bouwdossier werd niet teruggevonden; opdrachtgever, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Door het ontbreken van de bouwplannen kan evenmin worden vastgesteld, of het klassieke burgerhuizen dan wel meergezinswoningen betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Met een gevelbreedte van respectievelijk drie en twee ongelijke traveeën, tellen de rijwoningen drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevels hebben een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor speklagen, hoekblokken, lateien, consoles en sluitstenen, op een arduinen plint. Het linker pand (nummer 87) wordt in de middenas gemarkeerd door een oplopende, met leien beklede driezijdige erker, en op de bovenste verdieping door stijl- en regelwerk. Bij het eenvoudiger rechter pand (nummer 89) ligt de klemtoon op de brede zijtravee, gemarkeerd door een drielicht met breuksteen in de borstwering, en een driezijdig balkon waarvan de borstwering werd vernieuwd. Gedeeltelijk bewaard houten schrijnwerk en smeedijzeren keldertralies.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde een- of meergezinswoningen in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.