Burgerhuis of meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in beaux-artsstijl, kadastraal geregistreerd in 1914. Bouwheer of eerste eigenaar was de bediende Pieter Jozef Fierens; het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper nog aannemer zijn gekend. Door het ontbreken van de bouwplannen kan evenmin worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een zadeldak. Geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, onderscheidt de lijstgevel zich door een verzorgd parement uit natuursteen, op een arduinen plint. Boven de pui met schijnvoegen, wordt de bel-etage gemarkeerd door een brede bow-window, met een aan de Lodewijk XVI-stijl ontleend guirlandedecor en bekronend smeedijzeren balkon. Het houten schrijnwerk van de fraai bewerkte inkomdeur met glas-in-lood-bovenlicht is bewaard, evenals dat van de benedenvensters met typische roedeverdeling, en het smeedwerk van de keldertralies.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1914/27, artikel 1479.