Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Victor Hendriks, naar een ontwerp door de architect Edmond Lauwens uit 1911 (zie inscriptie). Aannemer was de Bouwmaatschappij "Berchem's Toekomst", met Eduard Van Biesen en Edmond Coppens als afgevaardigd beheerders, die hetzelfde jaar het hotel-restaurant "Au Rond Royal" op de hoek van de Eglantierlaan en de Varenlaan realiseerde, eveneens een ontwerp van Lauwens. Aannemer Van Biesen, die later in 1911 onder eigen naam zijn kantoren en ateliers vestigde in de nabijgelegen Kruishofstraat, was vóór de Eerste Wereldoorlog ook als bouwpromotor bijzonder actief in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Naast Lauwens deed hij voor meer prestigieuze bouwprojecten ook wel beroep op de architect Guillaume Peeters. De woning Hendriks is representatief voor de gematigde tot meer uitgesproken art-nouveaustijl, waarmee Lauwens zich aan het begin van zijn loopbaan deed opmerken.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een parement uit gele baksteen, met gebruik van arduin voor de plint en natuursteen voor het balkon, speklagen, dorpels, hoekblokken, dekstenen en ornamenten. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën breed zijrisaliet, met lisenen, bekronende postamenten en een halsvormige top. Een balkon met uitgelengde console en smeedijzeren borstwering markeert de bel-etage, tot voor kort beschermd door een halfronde glaskoepel. Het art-nouveaukarakter berust op de gevarieerde boogvorm van de muuropeningen, de profilering van de natuurstenen onderdelen, de typische lijnvoering van de geveltop, het tegelpaneel met floraal motief onder de kroonlijst, en het smeedwerk. In tegenstelling tot de vernieuwde inkomdeur, is het houten schrijnwerk van vensters en dakkapel bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de inkom- en traphal en de keuken met pomphuis. De eerste verdieping telt drie, de tweede verdieping twee kamers, waarboven een mansarde en zolder.