Een- of meergezinswoning in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Eduard Van Biesen, naar een ontwerp door architect Guillaume Peeters uit 1913. Door het ontbreken van de bouwplannen in het bouwdossier, kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Het gebouw is een gaaf voorbeeld van het eenvoudige type rijwoning van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat hier vaak in het straatbeeld opduikt.

Aannemer Eduard Van Biesen, die in 1911 in de nabije Kruishofstraat zijn kantoren en ateliers had gevestigd, was vóór de Eerste Wereldoorlog als bouwpromotor bijzonder actief in deze wijk. Behalve meerdere burgerhuizen in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantierlaan, bouwde hij nog twee beeldbepalende horecagelegenheden met een strategische hoekinplanting. Voor het ontwerp van zijn bouwprojecten deed hij zowel beroep op Peeters als op de architect Edmond Lauwens. Van Peeters konden in de wijk een vijftal gelijkaardige woningen worden geïdentificeerd, de meeste voor eigen rekening gebouwd door Van Biesen.

De lijstgevel onderscheidt zich door een fraai parement in witte Silezische brikken, contrastrijk verwerkt met groene geglazuurde baksteen voor speklagen. Waterlijsten, consoles, dorpels en sluitstenen zijn uitgevoerd in natuursteen, de plint in arduin. Symmetrisch van opzet en afgewerkt met een gestrekte lisene en een kroonlijst op consoles, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Het art-nouveaukarakter berust vooral op het centrale venster in hoefijzerboogvorm met smeedijzeren balkon, dat als onderdeel van een drielicht de eerste verdieping markeert, en de detaillering van de natuurstenen onderdelen. Opvallend is het verspringende ritme en de gevarieerde boogvorm van de muuropeningen. Een ANNO 1913 gedateerde sgraffitofries in grisaille siert het hoofdgestel, met voorstelling van een jongensportret in het centrale medaillon, als onderdeel van een guirlandedecor. Het schrijnwerk van deur en vensters is vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt vermoedelijk aan de klassieke typologie van het rijhuis, waarbij het salon en de eetkamer worden geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken.