Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in ingehouden beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Henri Janssens, naar een ontwerp door de architect Willie Pijl uit 1913 (gevelinscriptie). Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan pas sinds kort van start was gegaan. Zelf gevestigd in de Eglantierlaan, in een ensemble burgerhuizen dat hij voor zijn vader Jacob Pijl ontwierp, realiseerde Willie Pijl vóór de Eerste Wereldoorlog in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" nog de woning Mulder-Pijl in de Eglantierlaan, de villa Wargenau in de Hagedoornlaan, en de verdwenen villa Honigmann in de Della Faillelaan. Actief in Antwerpen tot begin jaren 1940, legde Pijl zich tijdens het interbellum vooral toe op het vrijstaande landhuis voor de burgerij. Waar het beginwerk laveert tussen art nouveau, beaux-arts en cottagestijl, vertoont zijn oeuvre uit de jaren 1920 de kenmerken van een klassiek geïnspireerde art-decostijl. Vanaf de jaren 1930 ontwikkelt de architect een eigentijds baksteenmodernisme, herkenbaar aan de strakke volumewerking.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor speklagen, waterlijsten, dorpels en sluitstenen, op een arduinen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door kordons en het klassieke hoofdgestel, leggen balkons de klemtoon op de middenas. Verder is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van korf- of rondboogopeningen, en bekroond door een dakkapel met voluten en fronton. Net als het smeedwerk van inkomdeur en balkonborstweringen, is het geveldecor ontleend aan de régencestijl, met opvallende rocailleconsoles op de tweede verdieping. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan de typologie van het burgerhuis, opgedeeld in twee woongelegenheden. Op de begane grond wordt de enfilade van salon, eetkamer, veranda en overdekt terras, geflankeerd door de gemeenschappelijke inkom- en traphal en de keuken. Het vermoedelijke huurkwartier op de eerste verdieping omvat twee kamers, en een keuken. De tweede verdieping biedt ruimte aan twee slaapkamers en een badkamer, het dakniveau aan twee zolderkamers.