Villa Zielenberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zielenberg

Beschrijving

Deze op een hoogte gelegen villa werd opgetrokken tijdens het interbellum in een landschappelijk waardevol gebied, aansluitend op het Bruulbos.

Historiek

Op 3 juli 1923 kocht advocaat Louis Vanden Broeck een perceel landbouwgrond van 'Den Armen van Lovenjoel, het bureel van weldadigheid'. Hij liet op het zuidelijk deel twee nieuwe gebouwen optrekken die volgens literatuurgegevens dienden als jachthuis en opslagplaats; op oude prentkaarten worden deze gebouwen aangeduid als 'Les Feuilles - Annexes/ Bladerhof – Bijgebouwen'; deze gebouwen werden kadastraal als nieuwbouw geregistreerd in 1925. Later werd de villa gebouwd, kadastraal geregistreerd in 1929, gevolgd door de aanleg van de omringende 'lusttuin'. Naderhand volgden meerdere uitbreidingen: zo werd in 1941 een vergroting aan de zuidzijde geregistreerd, vermoedelijk tegelijkertijd met de aanleg van een terras aan de oostzijde; ook de aanleg van het zwembad ten westen dateert mogelijk uit deze periode; in 1945 wordt de verbindingsdreef tussen de villa en de Tiensesteenweg ingetekend.

Beschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, oorspronkelijk vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapellen en omlopende houten kroonlijst, circa 1941 aan de zuidzijde uitgebreid met twee traveeën, licht achteruit springend ten opzichte van het oorspronkelijke volume. De oostelijke hoofdgevel vertoont een neoclassicistisch uitzicht met natuurstenen parement waarbij de traveeën geritmeerd worden door gegroefde lisenen waartussen rechthoekige (deur)vensters zijn uitgespaard; het schrijnwerk is vernieuwd en de borstweringen zijn versierd met medaillons. De centrale inkomtravee is breder uitgewerkt en wordt voorafgegaan door een eenvoudig portaal, naar verluidt heropgebouwd naar het oorspronkelijke model. De twee linkse traveeën die het resultaat zijn van de latere uitbreiding sluiten in vereenvoudigde versie aan bij het algemene uitzicht. Het geheel wordt voorafgegaan door een terras, vermoedelijk van circa 1941, omgeven door een stenen balusterafsluiting. Het uitzicht van de westelijke zijgevel (drie traveeën) sluit hierbij aan. De achtergevel vertoont centraal een groot drielicht met glas in lood.

Aangepast interieur met op het trappenbordes tussen eerste en tweede verdieping een bewaard glasraam, gesigneerd 'Lou Aspeslag Héverlé 1945', zichtbaar in de achtergevel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie B, 1925/3, 1929/2, 1941/8, 1945/5.
  • DEWINTER J. e.a. 2002: Bruulbos, een bijdrage tot de kennis van de wetenschappelijke waarde van het Bruulbos te Bierbeek, Zelfstandige werkgroep voor amateur mycologen, Leuven, 34-36.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde