Villa naar ontwerp van Willy Van Der Meeren

Beschrijving

Woning Maes naar ontwerp van Willy Van Der Meeren van 1959-1960, met aanvraag voor een verbouwing in 1968, ingediend door architect André Aga (Dilbeek). De villa is gelegen in een straat met een residentiële bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog.

Moderne witgeschilderde bakstenen villa onder een asymmetrisch zadeldak om zo de ongelijke verdiepingen te overbruggen; de woning is namelijk aan de straatzijde twee bouwlagen en aan de tuinzijde slechts één bouwlaag hoog. Vrij gesloten straatgevel met garage en een meer opengewerkte tuingevel. De toegang is gelegen in de oostgevel. Op de verdieping tegen de oostgevel was in oorsprong een overdekt terras dat eind jaren 1960 gedicht is met een planken buitenschil (afzeliahout) om de binnenruimte te vergroten. De woning heeft eenvoudige rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk. De deur met zijn typische handgreep naar ontwerp van Van Der Meeren is bewaard gebleven.

De leefruimtes van de woning zijn georiënteerd op de tuin- of zuidzijde en de garage en slaapruimtes zijn gelegen aan de noord- of straatzijde. Waarschijnlijk is er in het interieur een vrijstaande trap in de leefruimte die toegang geeft tot de slaapkamers en badkamer op de verdieping boven de garage, de hal, de wc en de voorraadkamer.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1204, Tuinbouwlaan 21.
  • BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970, Brussel, 360-361.