Neoclassicistisch woon- en winkelpand

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis met appartementen op de verdiepingen, gebouwd rond 1904 door bouwmeester-aannemer Petrus Jan Crisveldt. Dit type pand, namelijk een woon- en winkelpand van drie traveeën en vier bouwlagen met zadeldak en neoclassicistische lijstgevel, kan beschouwd worden als de originele basisbebouwing van de Scheldestraat. Talrijke van deze panden zijn echter niet meer gaaf bewaard of gesloopt. Dit pand is er een verzorgd voorbeeld van, en behield tevens grotendeels de originele houten winkelpui met ornamentiek uit de neo-Vlaamse renaissance, onder meer de wortelmotieven. Bepleisterde en beschilderde bovengevel met houten kroonlijst op klossen en met tandfries, kordonlijsten, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen en met versierde borstwering.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 701.