Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis werd rond 1906 gebouwd voor rekening van Frans Bosmans. De woning is een goed bewaard en verzorgd voorbeeld van de standaardbebouwing die het Zuid typeert. Sinds de verkaveling van het Zuid in 1875 tot aan de Eerste Wereldoorlog, werd meestal gekozen voor eenzelfde klassiek type burgerhuis: drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak, bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel met regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, kordonlijsten, houten kroonlijst op klossen of modillons, hardstenen plint, imitatievoegen op begane grond, accent op de centrale travee door de plaatsing van een balkon. De woning op nummer 86 bewaarde de twee houten dakvensters met frontons in het leien mansardedak, het originele houten schrijnwerk van de dubbele voordeur, de guillotineramen op de begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 542.