Woning Helssen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Helssen

Beschrijving

Vrijstaand landhuis in opdracht van het echtpaar Helssen, naar een ontwerp door de architect Jo Crepain uit 1984, opgetrokken in 1985. Het gebouw behoort tot het postmoderne periode van Crepain, en ontstond kort na de spraakmakende woning De Wachter of de ‘Roze Tempel’ in 's Gravenwezel, en de met de Premio Internazionale di Architettura Andrea Palladio bekroonde woning met tandartsenpraktijk Syssens aan het Rerum Novarumplein in Brasschaat.

Bescheidener van opzet en programma is de woning Helssen teruggebracht tot de elementaire oervorm van het huis: een eenvoudige, langgerekte, rechthoekige bakstenen constructie onder een licht hellend pannen zadeldak. De architectuur refereert naar Palladio wat een absolute symmetrie en de helderheid van de plattegrond betreft, maar evenzeer naar de vernaculaire traditie van het Italiaanse boerenhuis uit de Po-vlakte. Typisch voor het oeuvre van Crepain uit deze periode is het aan het brutalisme ontleende gebruik van vierderangs baksteen, de zogenaamde mondsteen, ruw, vervormd en ongelijkmatig van kleur, wegens te dicht bij de vuurmond gelegen tijdens het bakproces.

De woning is in de lengteas van het smalle perceel ingeplant, met de voorgevel op het noorden en de tuingevel op het zuiden. De puntgevel die het vrij gesloten straatfront vormt, wordt in de middenas doorbroken door een smalle, hoog oplopende en verdiepte rondboog, waarin het inkomportaal en het met glasstenen gevulde traplicht zijn geïncorporeerd. Het effect van een bewuste secuur in het gevelvlak wordt nog versterkt door de vooruitspringende garages aan weerszij, beide met een hellend bovenlicht. Net als de toepassing van ronde oculi, hier symmetrisch geplaatst op de verdieping, is het beklemtonen van de axialiteit via een radicale doorbraak, een weerkerende stijlkenmerk van Crepain in deze periode. In tegenstelling tot de geslotenheid van de straatgevel, is de tuingevel over de volledige breedte opengewerkt voor een veranda, met een oculus erboven.

De plattegrond situeert de inkom, de traphal en de garages aan de straat, de keuken en de woonkamer, met een grote ronde oculus op het westen aan de tuinzijde. De bovenverdieping omvat de slaapvertrekken, verlicht door een rij vierkante venstertjes in de oostgevel en dakramen in beide dakvlakken.

• Gemeente Kapellen, Ruimtelijke Ordening, bouwdossier 1984/156.