Herberg De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan

Beschrijving

Herberg De Zwaan, beeldbepalend gelegen op een van de vijf hoeken van het Guynemerplein dat na de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd in de heropgebouwde dorpskern van Poelkapelle. Gebouwd in 1925 als opvolger van de reeds voor de Eerste Wereldoorlog bestaande herberg De Zwaan. Ontwerp van architect Pierre Verbruggen voor de brouwersfamilie Nevejan, tot op heden eigenaar van de herberg.

Baksteenbouw van een bouwlaag hoog onder zadeldak. Gecementeerde plint, getoogde deur- en vensteropeningen. Afgeschuinde hoektravee met modernistisch getint bovendeel dat de overgang naar de zijtopgevel vormt: twee kleine bovenlichten gescheiden door muurdam op geprofileerde sokkel. Achter de herberg, bakstenen schuur.

• Brugge, Archief van het kadaster, mutatieschetsen 207, 1926/44.

Auteurs: Debonne, Vincent