erfgoedobject

Panamaloods

bouwkundig element
ID
215051
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215051

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Panamaloods
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Panamaloods werd volgens een bouwaanvraag in het stadsarchief gebouwd rond 1950 op kaai 46, de westkaai van het Suezdok. De loods ligt ten noorden van de droogdokken, haaks op de eind-19de-eeuwse Suezloods. Beide loodsen zijn genoemd naar grote kanalen, belangrijk voor de internationale handel via scheepvaart. De loods werd gebouwd voor de N.V. Lemahieu, een houthandel uit Kortrijk. Zij lieten de constructie over aan de Ateliers De Meestere Frs uit Heule.

De loods is een ijzeren constructie bestaande uit twee naast elkaar gelegen, lange afdaken van in totaal zestien traveeën. Omwille van de vorm van het terrein, is de loods in de noordwestelijke hoek afgeknot, waardoor een trapeziumvormig grondplan ontstaat. De totale breedte van de loods telt 32,50 meter, de zuidelijke wand is 80 meter lang, de noordelijke 65 meter. Elk afdak bestaat uit een reeks Polonceauspanten die telkens 16 meter overspannen, gedragen door ijzeren vakwerkpijlers. De zadeldaken zijn met eternit golfplaten bedekt en kregen oorspronkelijk gevels en zijwanden in houtbekleding, ondertussen door golfplaten vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 25609, 18 # 26755.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Suezdok

  • Is deel van
    Haven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Panamaloods [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215051 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.