Ensemble naar ontwerp van architect Th. Desmet

Beschrijving

Ensemble van twee rijhuizen gebouwd naar ontwerp van architect Th. Desmet (Gent) van 1935, gesigneerd rechts in de simili gevelband boven de patrijspoort "Th. Desmet arch. Gand". De twee huizen zijn opgesteld in spiegelbeeldschema. De gele bakstenen gevel op arduinen plint is gemetseld in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen, horizontaliserende rollagen boven de benedenvensters en onder de bovenverdieping. De brede rechthoekige licht uitspringende erker loopt hoger op in een blinde attiek, aan weerszij van de erker sluiten kleine balkons aan met buisleuning. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Het oorspronkelijke benedenvenster van nummer 452 is vervangen door een garagepoort. Op de bovenverdieping van de deurtravee is een typerend patrijspoortvenster aangebracht, met bewaarde glasinvulling. De rechthoekige deuropeningen worden gevat in een uitspringende bakstenen omlijsting, de houten deuren bewaren het oorspronkelijke schrijnwerk met verticale vensterstrook en rooster.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/S/54.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Madelijn Corver, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen