Twee burgerhuizen naar ontwerp van Gaston Goethals

Beschrijving

Twee onderkelderde rijhuizen van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, nummer 243 naar ontwerp van architect Gaston Goethals (Gent) van 1933, gesigneerd in plintsteen, nummer 245 van dezelfde architect is in 1934 gerealiseerd, volgens de bouwaanvraag "samenhang van twee gebouwen". Gele bakstenen gevels in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen op arduinen plint met keldergaten, staande tegels als gevelbeëindiging. Begane grond afgelijnd door een doorlopende gecementeerde puilijst. Voorts licht variërende gevelopbouw, nummer 245 met licht uitspringende gevelvlakken. Rechthoekige vensters met tegeldorpels en vernieuwd schrijnwerk, bij nummer 243 zijn de muuropeningen op bovenverdieping gevat in een omkadering van zwarte geglazuurde tegels. De deur van nummer 245 is voorzien van een bovenlicht en wordt rechts geflankeerd door getralied zijlicht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1933/S/55.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/S/16.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Brend Vantournhout, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen