Burgerhuis naar ontwerp van Th. Desmet

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode pannen), gebouwd naar ontwerp van architect Th. Desmet (Gent) van 1932. Decoratieve rood bakstenen gevel met contrasterende simili voor de plint en de vensterdorpels, gecementeerde omlijstingen van de muuropeningen en gevelbanden. Gevelbeëindiging door geprofileerde witte houten verkropte kroonlijst. Enkelhuistype met smalle linker deurtravee en brede zijtravee rechts, die wordt gemarkeerd door een driezijdige erker op met acanthusbladeren versierde sokkel. Spiegelboogvormige deuropeningen met bewaard houten schrijnwerk, vensters voorzien van bovenlichten met kleine roedeverdeling, deur van gestructureerd glas met ijzeren rooster. Venster- en deuromlijstingen met imitatie hoek- en negblokken en schelpvormige sluitsteen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/S/70.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Brend Vantournhout, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen