Burgerhuis naar ontwerp van Geo Martens

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van twee bouwlagen onder plat dak, volgens bouwaanvraag van 1939 naar ontwerp van architect Geo Martens (Gent). Gevel van gele baksteen met dieperliggende horizontale voegen op arduinen plint. Verspringende gevellijn met bruine verticale dakpannen als gevelbeëindiging. Bovenverdieping geaccentueerd door rechthoekige bakstenen erker, geflankeerd door kleine balkons met ijzeren leuning aanleunend op de erker. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. De rechthoekige deur is gevat in een verdiepte omlijsting van gebouchardeerde arduin, rechts onderaan voorzien van een aansluiting voor een buitenkraantje. Volgens het bouwplan geeft een deurvenster in de achtergevel (woonkamer) uit op een terras.

Traditionele ruimte-indeling van een enkelhuis: volgens bouwplan op de begane grond rechts een inkomhal, links van de inkomhal, aan de straatzijde, salon van de achterliggende woonkamer gescheiden door trappenhuis-vestiaire, de keuken en bijkeuken zijn ondergebracht in een aanbouwsel in het verlengde van het trappenhuis, op de bovenverdieping bevinden zich drie slaapkamers, een linnenkamer en badkamer. De kelder voorzag een kolenkelder, voorraad, chauffage en wijnkelder.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1939/S/13.
Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen