erfgoedobject

Mariagrot

bouwkundig element
ID
214978
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214978

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de eiken- en beukendreven op de grens van Bergom met het kasteeldomein de Merode op Westerlo, is een grote Mariagrot gelegen.

De grot werd opgericht in 1874 (zie bord in kapel), in een periode waarin dergelijke Mariagrotten zeer populair waren. Nadat Bernadette Soubirous in 1858 Maria had zien verschijnen in een grot te Lourdes, werd deze plaats in 1862 een officiële bedevaartsplaats. De Lourdesgrot, met onderin een ruimte voor kaarsen en bovenin een nis met Mariabeeld, werd in Vlaanderen talrijke keren in miniatuuruitvoering nagebouwd. De grot is anno 2012 nog steeds een populaire rustplaats voor wandelaars en fietsers.

De constructie in Bergom werd opgebouwd uit gemetselde steenbrokken, en is aan de achterzijde met aarde overdekt. De grot is met een fraai, ijzeren hek afgeschermd, met spijlen die versierd zijn met bloemen. In de grot, een koperen aflatenbord met tweetalig opschrift waaruit blijkt dat men aflaten kan verkrijgen door te bidden voor deze grot. In de beeldnis, een groot plaasteren Mariabeeld, wit en blauw geschilderd. IJzeren letters vormen het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS".


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariagrot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214978 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.