Café Prins Albert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Prins Albert

Beschrijving

In het centrum van de dorpskern van Lint, tegenover de parochiekerk, is café Prins Albert gelegen. Het café werd rond 1895 gebouwd op de hoek van de Lierse- en de Duffelsesteenweg, samen met de naastgelegen feestzaal. Doorheen de jaren werden de perceelsgrenzen van café en feestzaal meermaals gewijzigd, onder meer in 1907 en 1913. Het lijkt er echter op dat het café op de hoek sinds 1895 relatief ongewijzigd bleef.

Het is een hoekpand van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Typerend voor panden met café is de afgeschuinde hoektravee waarin zich de cafédeur bevindt; in beide straten telt het pand drie traveeën. De begane grond is ingenomen door een groot café en door een kleine winkelruimte aan de kant van de Liersesteenweg. De lijstgevels kregen een neoclassicistisch parement, met een houten kroonlijst en lage hardstenen plint. De bovengevels kregen de standaard bepleisterde en witgeschilderde afwerking, met imitatievoegen, kordonlijst, verdiepte velden onder de kroonlijst en regelmatige geplaatste, rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting; de T-ramen van de bovenvensters zijn gaaf bewaard. De begane grond echter werd gewijzigd en kreeg een apart parement bestaande uit keramische panelen met rode imitatiemarmering. Er kwamen brede rechthoekige cafévensters met guillotineramen; in de linker travee in de Liersesteenweg is een houten winkelpui bewaard met geïntegreerde deur en etalagevenster.

De gelagzaal van het café heeft een eenvoudig, maar authentiek interieur: tegels met druk geometrisch patroon, houten lambrisering, houten toog en toogkasten. Omwille van dit authentieke karakter werd het in 2009 opgenomen in de publicatie van Volkskunde Vlaanderen over volkscafés.

• Kadasterarchief Antwerpen, Lint, 1ste Afdeling, mutatieschetsen 1895/2, 1907/6, 1913/13.
  • S.N. 2009: Volkscafés. Vrouwentongen en mannenpraat, 196.