Café Welkom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Welkom

Beschrijving

Op de hoek van de Gust Vandenheuvelstraat en de Schoolstraat staat café Welkom. Dit eenvoudige, maar authentieke art-decocafé werd rond 1933 gebouwd en sindsdien nauwelijks gewijzigd.

In 1912 werd op deze plaats al een pand gebouwd; de Schoolstraat was toen een onverharde voetweg. Het pand werd in 1919 vernield; in 1933 werd er café Welkom gebouwd. Het betreft een half vrijstaand hoekpand van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Aan zuidwestelijke zijde werden van bij het begin een aantal lage aanbouwen voorzien, onder meer met opkamer. Het pand is opgetrokken in rode baksteenbouw; de muuropeningen in de voorgevel zijn rechthoekig; de vensteropeningen in de zij- en achtergevels zijn segmentbogig. Alle schrijnwerk, met houten roedeverdeling van de bovenlichten, is gaaf bewaard; benedenvensters met houten rolluiken. De voorgevel is een lijstgevel met houten kroonlijst en lage hardstenen plint. Centrale deurtravee, met cafédeur tussen twee vensters; boven de deur een breed deurvenster met balkon. Per bouwlaag zijn de muuropeningen door een latei met elkaar verbonden. De gecementeerde en witgeschilderde lateien en ruitvormige ornamenten geven het rode bakstenen parement een art-decokarakter. Onder de kroonlijst een cartouche met de cafénaam in sierlijk lettertype.

Hoewel het café al een aantal jaren leeg staat, is het interieur intact. De gelagzaal beslaat de volledige gevelbreedte; eenvoudige aankleding met tegelvloer, houten lambriseringen, toog en toogkasten.

• Kadasterarchief Antwerpen, Herselt, Afdeling 3 (Ramsel), Mutatieschetsen 1912/5, 1919/2, 1933/10.