Landelijke interbellumwoning

Beschrijving

Op de vroegere molenbelt genaamd 'Den Dam' opgetrokken landelijke interbellumwoning. Gebouwd op de plaats van de in 1927 afgebroken 'Cleymolen'. Rode baksteenbouw boven plint in breuksteenimitatie, gemansardeerd tentdak geritmeerd door verzorgde dakvensters, aflijnende gootlijst, rechthoekige muuropeningen met schuifvensters, toegangen geaccentueerd door glazen afdakjes en door driezijdige erkers. Aansluitend atelier onder zadeldak, gevat tussen trapgevels.

De 'Cleymolen' of 'Molen Ter Cleye' wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract uit 1442. Blijkens fotodocumenten een houten standaardmolen, aanvankelijk met open, later gesloten voet.

Bewaarde en merkwaardig begroeide molenterp aansluitend op de holle wegstructuur langs de Oudepontstraat.

• DESPRIET Ph. 1978: Inleiding tot de geschiedenis van Kaster, De Leiegouw 20, 359-367.

Auteurs: Vanneste, Pol

Beplantingen op de molenbelt

Rondom de woning zijn hagen en houtkanten aangelegd als vastlegging van de molenbelt. Van eerdere datum is de robinia die spontaan uit een zaailing opgroeide tot opgaande boom.