Burgerhuis met dienstwoning door Charles Hoge

Beschrijving

Burgerhuis en aanpalende dienstwoning in traditionalistische stijl, gebouwd in opdracht van Victor Huygebaert, scheepsbevrachter, naar ontwerp uit 1940 van de Gentse architect Charles Hoge. De rijkelijk uitgewerkte woning Huygebaert is een representatief voorbeeld van de traditionalistische, meer bepaald romantisch-decoratieve architectuur van architect Charles Hoge, waarin elementen uit de Vlaamse renaissance gecombineerd worden met Anglo-Normandisch vakwerk. Tevens is deze woning typerend voor de verdere ontwikkeling van de Hubert Frère-Orbanlaan waarbij in de jaren 1930-1940 de vrije kavels tussen de 19de-eeuwse neoclassicistische enkelhuizen, werden ingevuld met woningen in eenvoudige art deco, maar vooral in traditionalistische stijlen.

Het hoekpand met de Vijfwindgatenstraat omvat een onderkelderd hoofdgebouw van drie bouwlagen aan de Hubert Frère-Orbanlaan en een aansluitende dienstwoning van twee bouwlagen in de Vijfwindgatenstraat. Het geheel heeft een complexe zadeldakstructuur met dakvensters in de Vijfwindgatenstraat.

Het hoekgebouw aan de Hubert Frère-Orbanlaan vertoont alle typische pittoreske elementen die kenmerkend zijn voor de traditionalistische, romantisch-decoratieve stijl van architect Charles Hoge, zoals asymmetrische gevelopbouw, sculpturaal uitgewerkte topgevel, erker en loggia met rijk gesculpteerd houtwerk en decoratieve panelen met simili tegels in reliëf en meerledige vensters met glas in lood. Het gevelparement is opgebouwd uit gele baksteen in halfsteensverband, in combinatie met arduin, hout en beton. De pui is bekleed met arduin en bevat een langwerpig, segmentboogvormig venster en een rechthoekige deuropening met links van de deur een klein rechthoekig venster. De dubbele deur is ingevuld met gestructureerd glas en net als het kleine venster voorzien van smeedijzeren traliewerk. Onder het zijvenster is een brievenbus ingewerkt en een aansluiting voor een buitenkraantje.

De linker zijtravee met licht uitspringende bovenbouw eindigend op een puntgevel, wordt gekenmerkt door een rechthoekige erker op betonnen consoles op de tweede bouwlaag, doorlopend in een loggia op de derde bouwlaag. De erker en loggia zijn opvallend uitgewerkt met gesculpteerde houten stijlen en reliëftegels in simili. De bakstenen borstwering van de erker wordt doorbroken door een ijzeren balkonhek. De borstwering van de loggia is gedecoreerd met reliëfpanelen in simili met geometrisch patroon. De geveltop met zoldervenster is eveneens ingevuld met similitegels met florale en spiraalvormige motieven in reliëf. Een aanleunende erker onder een hellend pannendakje op de tweede bouwlaag is eveneens versierd met houtsnijwerk en is voorzien van een rondboogvormig drielicht met ruitvormig glas in lood. De derde bouwlaag heeft twee rondboogvensters met betonnen (?) deelzuiltje en een bakstenen omlijsting, beide ingevuld met glas in lood. Onder de houten kroonlijst is er een decoratief uitgewerkte concave gecementeerde band.

De zijgevel in de Vijfwindgatenstraat heeft een parement van gele bakstenen in halfsteensverband op een arduinen plint. Deze zijde is twee bouwlagen hoog, met uitzondering van het gedeelte aan de hoek met de Hubert Frère-Orbanlaan dat drie bouwlagen telt en zo de relatie legt naar de voorgevel. Hoewel deze gevel eenvoudiger is uitgewerkt, keren verschillende elementen terug waaronder het gebruik van verschillende materialen als baksteen, hout en beton, het wisselende gebruik van rechthoekige en rondboogvormige vensters met deelzuiltjes, al dan niet ingevuld met glas in lood en de decoratief uitgewerkte band onder de kroonlijst. Vermeldenswaardig zijn de licht uitspringende gevelvlakken ter hoogte van de tweede en de derde bouwlaag, ondersteund door simili gekoppelde consoles.

De aanpalende dienstwoning met puntgevel heeft een aparte ingang en een garage; de voordeur is voorzien van smeedijzeren traliewerk en gevat in een platte arduinen omlijsting. De tweede en derde bouwlaag kenmerken zich door een licht uitspringend, oplopend gevelvlak, dat doet denken aan de loggia van de voorgevel en voorzien is van gelijkaardig houtsnijwerk en ingevuld is met tegels van kunststeen met klaverbladmotieven. De puntgeveltop is versierd met ruitvormige tegels van kunststeen.

• POULAIN N. 2012: Veroordeeld tot de sloop? Woning Victor Huygebaert, Hubert Frère-Orbanlaan 150 - Vijfwindgatenstraat 23, Gent, Interbellum 32.3, 9-15.

Auteurs: Depuydt, Katrijn