Villa in naoorlogs modernisme

Beschrijving

Villa in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van J.J. Ceulemans-Peeters, naar een ontwerp door de architect Louis Michielsens uit 1956. Te midden van een beboomde tuin ingeplant op het hoekperceel van de Groenenborgerlaan met de Prinses Astridlaan, omvat het rechthoekige gebouw twee bouwlagen onder een binnenwaarts geknikte bedaking van het type 'vlinderdak'. De woning Ceulemans-Peeters behoort tot het late oeuvre van Michielsens, wiens carrière vermoedelijk midden jaren 1930 van start ging, maar die na 1959 niet meer actief lijkt te zijn geweest. Zijn veeleer conventionele realisaties waaronder vooral rijwoningen, landhuizen en kleinere flatgebouwen, van gematigd modern tot regionaal of traditionalistisch, hebben een decoratief karakter gemeen.

De woning Ceulemans-Peeters is een representatief en goed bewaard voorbeeld van de gematigd moderne, eigentijdse villabouw uit de periode rond Expo 58. Meest kenmerkend is de compacte, orthogonale volumetrie met de typisch geknikte bedaking, het verzorgde, contrasterende materiaalgebruik met een regionalistische toets, de vrije gevelcompositie in relatie tot de interieurindeling, en de functionele, op het gezinsleven gerichte plattegrond met aandacht voor oriëntatie en lichtinval. Opgetrokken uit witgeschilderde baksteen (parelgrijs volgens de bouwplannen), wordt de noordelijk gerichte voorgevel asymmetrisch geaccentueerd door twee robuuste massieven in breuksteen. De driedeling van het brede, centrale inkomportaal is doorgetrokken in de vensterpartij erboven, met oplopende, volgens de bouwplannen blauwkleurige posten, en schrootjes teakhout in de borstwering. Een loggia en een geïntegreerde bloembak bepalen het reliëf van de zijtravee, terwijl een geknikte luifel op een schuine post de garage markeert. Het houten schrijnwerk van deuren en vensters is bewaard, evenals het smeedijzer van tralies, balkonleuningen en het tuinhek.

De begane grond wordt in ruime mate ingenomen door de L-vormige woonkamer en salon met open haard, die achteraan via een grote raampartij aan het zuidelijk georiënteerde terras grenst. De inkom- en traphal met een halfronde wenteltrap, de keuken en de office sluiten hierbij aan. De garage met toegang in de Prinses Astridlaan vormt een afzonderlijke aanbouw aan de oostzijde, waarvan de achtergevel het terras beschut. Op de bovenverdieping, die aan de achterzijde over een gevelbreed balkon beschikt, bevinden zich vier slaapkamers en de badkamer.