Hoeve uit de 19de eeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve uit de 19de eeuw

Beschrijving

In 1874 ingetekend op het kadaster als een volledig nieuw opgetrokken hoeve omgeven door een grote boomgaard, ter vervanging van een oudere hoeve. Semi-gesloten hoeve bestaande uit een U-vormige volume aan de straatzijde en een vrijstaand woonhuis aan de open zijde. Circa 1880 werd de schuur ten oosten verlengd en circa 1911 door middel van een klein volume met het woonhuis verbonden waardoor de hoeve een meer gesloten karakter kreeg. Achteraan recentere loodsen.

Aan de straat gelegen gaaf bewaard geheel van roodbruine bakstenen volumes met decoraties in gesinterde baksteen onder rode en zwarte Vlaamse pannen daken rond een volledig gekasseid erf. Ten zuiden het poortgebouw, ten oosten de dwarsschuur en het werkhuis, ten westen de stal en het wagenhuis en ten noorden het in oorsprong vrijstaande woonhuis momenteel door recentere afdakjes met de bedrijfsgebouwen verbonden.

Volledig onderkelderd neoclassicistisch geïnspireerd woonhuis op vierkante plattegrond van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak. Zeer verzorgd en kleurrijk uitgewerkt volume door het gebruik van roodbruine baksteen met veelvuldige verwerking van gesinterde baksteen voor de plint, hoekpilasters, venster- en deuromlijstingen, fries en decoratieve motieven onder meer ter hoogte va de fries en op de borstwering en eerder spaarzaam gebruik van blauwe hardsteen voor de plintaflijning, onder- en bovendorpels en steigergaten. Strak symmetrische lijstgevel gemarkeerd door de centrale deurtravee met geblokte pilasters uitlopend op een driehoekig dakvensters met decoratief uitgesneden windborden. Voor de deur met dubbele steektrap en smeedijzeren leuning bevindt zich de toegang tot de kelder met meerdere tongewelven. Licht getoogde muuropeningen in een plattebandomlijsting met sluitsteen, rechthoekige kelder- en zoldervensters. Vernieuwd schrijnwerk.

Hoger opgetrokken poortgebouw op rechthoekige plattegrond onder tentdak. Steekboogvormige poortopening met een rollaag van afwisselend rode en gesinterde baksteen bekroond door een blinde rondboognis, beide openingen afgelijnd door een boogrug van gesinterde baksteen. Aan de erfzijde een rechthoekige poortopening met houten latei waarboven een gelijkaardig rondboognis met duivengaten. Binnenin bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-profielen. De rechthoekige houten vleugelpoort bleef bewaard.

Aanpalende afsluitingsmuur met pilasters en spiegels op een gecementeerde plint waarachter lage bijgebouwen die in een latere fase werden verhoogd.

In elkaars verlengde en met doorlopend zadeldak, nok haaks op de straat, een dwarsschuur van circa 1874 en een tweede schuur/werkplaats van circa 1880. Dwarsschuur met centraal een steekboogpoort met dubbele rollaag en een vermoedelijk later aangebrachte rechthoekige poortopening. De tweede schuur annex werkplaats heeft aan de erfzijde een gelijkaardige steekboogpoort en twee getraliede vensters onder houten latei en aan de veldzijde een rechthoekige deur met een hardstenen omlijsting en twee kleine vensters. De zijgevel aan de straat is uitgewerkt met een ruit in rode baksteen waarin een kruis in gesinterde baksteen, erboven een gedicht steekboogvenster en in de top drie uilengaten. Tegen de erfgevel staan er twee indrukwekkende leiperen.

Stal en wagenhuis als één volume opgetrokken onder doorlopende zadeldak, nok haaks op de straat. Stal met licht getoogde vensters en een rechthoekige deur met hardstenen omlijsting (rechterpost verdwenen). Wagenhuis met drie hoge, gekoppelde rondboogpoorten met aanzet- en sluitstenen in natuursteen, momenteel deels gedicht met metselwerk. In de meest zuidelijke poort werd een rechthoekige deur met hardstenen omlijsting ingebracht.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Kerkom: 1874/1, 1880/3 en 1911/1 en bijhorende kadastrale legger.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn