Woning brouwerij Van Damme

Beschrijving

Begin 20ste eeuw werd op de hoek van de Krugerstraat en de Weerstandslaan, in het centrum van Hoboken een brouwerij opgericht door Lodewijk Juliaan Van Damme-Van den Bossche. Uit de gegevens in het kadasterarchief blijkt dat het een stoombierbrouwerij betrof, die stelselmatig tot in het interbellum werd uitgebreid. Op de hoek van het ruime perceel stond een brouwerswoning, het visitekaartje van de brouwerij. Deze woning werd in 1914 vernield door oorlogsgeweld en meteen heropgebouwd in een rijke eclectische bouwstijl. De bouwaanvraag werd in 1914 ingediend naar een ontwerp van bouwmeester François Van Rompaey.

Het betreft een grote, imposante brouwerswoning met op de hoek een herberg. De woning telt drie bouwlagen onder plat dak en heeft een grillige plattegrond om zich in te passen op het hoekperceel.

De hoektravee is geaccentueerd door een afgeronde travee, die mede door het koepelvormige dak, het effect van een hoektoren heeft. De lijstgevels hebben een bepleisterd en beschilderd parement op een hardstenen plint, en zijn afgeboord door een houten kroonlijst op klossen. Boven de kroonlijst is een balustrade voorzien.

De gevel aan de Weerstandslaan is vrij regelmatig en sober uitgewerkt.

Aan de Krugerstraat zorgen het drielicht beneden, de erker op de eerste verdieping en het rondbogige bovenvenster voor afwisseling; de kroonlijst is aan die zijde gebogen om het ronde bovenvenster te accentueren. De muuropeningen zijn met uitzondering van dit bovenvenster rechthoekig; op de verdiepingen in een eenvoudige omlijsting gevat. De indeling van de gevel met kordonlijsten, de imitatievoegen op de begane grond, de rechthoekige muuropeningen en de kroonlijst, geven de woning een neoclassicistische basisaankleding. De koepel en de grillige uitwerking van de gevels, zorgen echter voor het eclectische karakter van het ontwerp.

Rechts van de woning, in de Krugerstraat 128, is nog een volume van de brouwerij bewaard; de rest van het complex werd anno 2012 gesloopt. In de gecementeerde gevel is het opschrift "BROUWERIJ VAN DAMME" bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1006 # 10521.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Antwerpen (Hoboken), mutatieschetsen 1914/24, 1915/7; artikel 1751.