• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Verzorgd burgerhuis van twee bouwlagen onder pseudomansardedak uit het interbellum, gekend als de voormalige woning van senator Van Hoeylandt.

Gerealiseerd op een deel van de vroegere Grote Kaai, dat pas na de demping van het molenwater, de molenvijver bij de watermolen waar de rivier de Vliet in uitmondde en die gebruikt werd als laad- en losplaats, tussen 1908-1911 werd aangelegd en stapsgewijs bebouwd.

Burgerhuis toegeschreven aan architect Albert De Smet (Temse) van rond 1930. Stilistisch sterk verwant aan andere realisaties van architect Albert De Smet aan de Wilfordkaai van de jaren 1920 en uitgewerkt volgens hetzelfde gevelschema, gekenmerkt door een smallere deurtravee links en een bredere venstertravee rechts met erker op de bel-etage hoger opgaand in een bekronende puntgeveltop. Donkerbruine baksteenbouw traditioneel verlevendigd door het gebruik van blauwe hardsteen in de hoge plint en grote gecementeerde vlakken als imitatie van natuursteen.

Enkelhuis opgetrokken in een eclectische stijl met elementen ontleend aan de art deco, onder meer herkenbaar in de getrapte console onder de erker, de mijtervormige deur- en vensteropeningen, het meerhoekig trapvenster in de haltravee, het ribbel- en tandmotief in het lijstwerk en het fraaie siersmeedwerk voor het dakvenster.

• ANDRIES R., Wandeling door Temse-Centrum 1860-1955, Temse, 2009, p. 74.

Auteurs: Duchêne, Helena