• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Verzorgd burgerhuis volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect Albert De Smet (Temse) van 1927, gebouwd in opdracht van de heer A. De Smet - De Meulder.

Evenals aanpalende woningen opgetrokken op de vroegere Grote Kaai, een strook grond aan de Schelde die pas vanaf het begin van de 20ste eeuw werd bebouwd na de demping van het molenwater.

Rijhuis met enkelhuisopstand van drie bouwlagen en twee traveeën, gerealiseerd in een eclectische stijl karakteristiek voor de jaren 1920. Eerste verdieping benadrukt door een driehoekige erker op een gestileerde vensterbrede console en bekroond door een ijzeren balustrade voor een verdiept geplaatst vierlicht. Geveleinde gemarkeerd door uitgewerkte medaillons tussen uitgelengde modillons op de gevelhoeken, houten kroonlijst op blokken en tandlijstje.

Bakstenen parement verlevendigd door het gebruik van witgeschilderde vlakken, deur- en vensteromlijstingen, hoofdgestel en kroonlijst.

Hoge hardstenen sokkel met twee getraliede keldervensters waarvan het decoratieve motief hernomen is in het bovenlicht van de voordeur. Schrijnwerk deels vernieuwd.

• Gemeentearchief Temse, Modern Archief, 874.1 Bouwplannen 1927/39.

Auteurs: Duchêne, Helena