• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in de rij, met traditionele opbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder pseudomansardedak, uit de jaren 1920 (zie bewaarde prentbriefkaarten).

Gebouwd op een terrein, vroeger gekend als de Grote Kaai, dat tussen 1908 en 1911 gewonnen werd na de demping van het molenwater, horende bij de Watermolen (heden Wilfordkaai 23).

Burgerhuis uitgewerkt als een baksteenbouw verfijnd met decoratieve elementen in (imitatie?)-natuursteen verwerkt in voluten, negblokken, vlakken, sierconsoles en dergelijke.

Bredere venstertravee rechts op de bel-etage gedomineerd door een halfronde erker gedragen door een schelpvormige console met fraai gesculpteerde balustrade die hoger oploopt in een klokgevel met voluten en bekronend sierelement (siervaas).

Voordeur voorzien van een spiegelboogvormig bovenlicht onder dito druiplijst, waarvan de sierlijke vorm hernomen is in het boven- en dakvenster in het zijrisaliet.

Houtwerk in het laatste kwart van de 20ste eeuw jammer genoeg vervangen door schrijnwerk in kunstmateriaal dat afwijkt van het oorspronkelijke model.

• DE CUYPER F., Temse graag gezien, Temse, 2006, p. 40, 42.

Auteurs: Duchêne, Helena