Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie burgerhuizen, zie bewaard bouwplan van 1912, als geheel ontworpen door architect Triphon De Smet (Temse, later stadsarchitect van Aalst) voor de heren Louis Van Cleemput en Van Himst.

Eén van de eerste realisaties in de Nijsstraat, die samen met de Grote Kaai (huidige Wilfordkaai) en Consciencestraat getrokken werd na de demping van het molenwater en de rechttrekking van de kaaien tussen 1908 en 1911. Zeer verzorgd eclectisch geheel met traditionele inslag, bestaande uit een centraal dubbelhuis van twee bouwlagen met zijdelings flankerende hoger opgaande enkelhuizen van drie bouwlagen onder een doorlopend pseudomansardedak (kunstleien) met twee oeils-de-boeuf. Gevels geritmeerd door hoeklisenen en uitkragende steek- en rondbogige bogenlijsten, bij het centrale pand aanzettend op geprofileerde consoles, boven de bovenvensters.

Geveleinde gemarkeerd door verspringende houten kroonlijst met klossen op fijn uitgesneden uitgelengde modillons.

Parement van rode baksteen, verrijkt met (imitatie?)-natuursteen verwerkt in banden, en diamantkopvormige neg- en hoekblokken. Hoge plint in blauwe hardsteen op de begane grond overgaand in een lekdrempelversiering met gestileerde art-decogetinte motieven.

Centraal, korfbogige voordeur gevat in een geprofileerde omlijsting met de letters "CVH", verwijzend naar de bouwheren, verwerkt in een siersluitsteen onder een rond bovenlicht met druiplijst. Rechthoekige voordeur in de buitenste panden.

Tot slot, rechthoekige en steekboogvormige vensters; oorspronkelijk schrijnwerk met kleinhouten in bovenlicht bij nummer 16; overig nagemaakt naar vroeger model.

• Gemeentearchief Temse, Modern Archief, 874.1 Bouwplannen 1912/13.

Auteurs: Duchêne, Helena