Appartementsgebouw City Building

Beschrijving

Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Jos. Baeyens (gevelsteen) uit 1935, in opdracht van F. Wijters. Het in 1936 opgetrokken gebouw dat het perceel van twee laat-19de-eeuwse rijhuizen inneemt, omvat acht bouwlagen onder een plat dak. De "City"-Building is representatief voor de zakelijke art-decostijl, die het rijpe oeuvre van Jos. Baeyens tijdens het late interbellum kenmerkt. Tot zijn meest opmerkelijke realisaties uit deze periode behoren de eveneens in 1935 ontworpen "Meir Building" op de hoek van de Meirbrug en de Wiegstraat, en de “R.V.S. Building" uit 1938 op de hoek van de Franklin Rooseveltplaats en de Italiëlei. Waar hij kort vóór de Eerste Wereldoorlog zijn debuut maakte als architect, bleef Baeyens actief tot eind jaren 1950.

De "City"-Building heeft een structuur uit gewapend beton, en een verzorgd gevelfront met een natuurstenen parement. Waar pui en bovenbouw in een omlopend profiel zijn gevat, bepaalt een vrijwel gevelbrede erkerpartij de compositie. Deze wordt nadrukkelijk horizontaal belijnd door de dorpels van de bandramen. Kepertjes met voluutjes leggen als enige ornament het accent op de middenpenant. Van de pui die oorspronkelijk met contrasterend zwart (?) marmer of graniet was bekleed, is enkel de ordonnantie met centraal privéportaal bewaard; de huidige winkelpuien met gebogen glaswanden op een marmeren sokkel zijn het resultaat van een latere aanpassing. De smeedijzeren inkomdeur met typisch rasterpatroon is nog oorspronkelijk, evenals de (verplaatste) huisnaam en -nummers uit losse metalen letters; het vensterschrijnwerk werd vernieuwd.

De L-vormige plattegrond biedt op de begane grond ruimte aan twee kleine winkels die het privé-portaal flankeren. Bij het rechter winkelpand sluit een kleine tweekamerflat met keuken en badkamer aan, daar waar een gelijkaardige winkelwoonst de entresol deelt met een ruimere flat. De overige zes appartementen, die telkens een volledige verdieping beslaan, ontsloten door de centrale traphal met lift, beschikken over een hal, een suite van salon en eetkamer aan de straat, een keuken met office, berging en terras in de middenzone, en twee slaapkamers met badkamer in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#4228; foto’s FOTO-OF#5542 en GP#4459.