Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Deze statige neoclassicistische herenwoning werd gebouwd rond 1871 voor E.P.J. Sanders naar een ontwerp van architecten vader Heliodore en zoon Edmond Leclef. Beide architecten waren zeer actief op de Frankrijklei, waar ze voor talrijke klanten burger- en herenwoningen bouwden in de strenge, neoclassicistische bouwstijl die toen gangbaar was. Deze herenwoning, met vijf traveeën en drie bouwlagen en de met een balkon geaccentueerde centrale traveeën, is een goed voorbeeld van het type herenwoning dat op de Frankrijklei werd gebouwd voor de toenmalige rijke handelsburgerij. De woning maakt deel uit van een reeks oorspronkelijke neoclassicistische panden die grotendeels bewaard zijn tussen nummer 107 en 127, wat één van de meest authentieke stukken is op de leien. De hardstenen pui die in het interbellum werd aangebracht op de begane grond is gesigneerd door architect "H. VAN DE VEERDONK".

De bovengevel van de woning is voorzien van de oorspronkelijke gevelafwerking, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Houten kroonlijst op klossen en gekoppelde modillons, en hardstenen kordonlijsten ritmeren de gevel. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, die wat betreft de drie centrale traveeën door versierde sleutels zijn geaccentueerd. Extra versiering van het centrale gedeelte door doorlopende balkons met fijne ijzeren leuning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 70.