Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische herenwoning werd in 1872 ontworpen door architect L. Van Opstal voor Cornelius Josephus Bal, koopman en jeneverstoker, tevens eigenaar van heel wat panden op de Italiëlei. De woning is een voorbeeld van de typische bebouwing van de jaren 1860 en 1870 op de nieuwe kavels die langs de leien werden aangelegd, na het afbreken van de vestinggordel rond het 16de-eeuwse Antwerpen. Talrijke statige neoclassicistische herenhuizen van vier tot zes traveeën werden toen gerealiseerd in opdracht van vooraanstaande burgers zoals zakenlui, advocaten en zo meer. Twee architecten komen daarbij vaak terug, namelijk Héliodore Leclef en L. Van Opstal. Van beide architecten is nog niet zoveel gekend; uit de geïnventariseerde realisaties van L. Van Opstal, blijkt zijn voorkeur voor een klassiek, maar zeer verzorgd neoclassicisme, hoewel ook eenvoudige eclectische voorbeelden bekend zijn, met bakstenen parement.

Het originele ontwerp van deze woning op de Italiëlei, vier traveeën en drie bouwlagen tellende, met een poortrisaliet links, werd in 1926 aangevuld met een gesloten erker boven de poort en een ijzeren inkompoort, naar een ontwerp van aannemer Frans Torfs voor toenmalig eigenaar Thuysbaert-De Ridder.

Eenvoudige, neoclassicistische herenwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, met imitatievoegen op de begane grond, sierlijk uitgewerkte houten kroonlijst op klossen en met tandfries, hardstenen plint met fraai betraliede keldergaten, kordonlijst en doorlopende onderdorpels op de bel-etage. Rechthoekige muuropeningen, sober omlijst. Accent op de poortrisaliet met driezijdige erker met balkonbekroning, een element dat van 1926 dateert, net als de ijzeren poort. Schrijnwerk in de vensters is vervangen.

De poortdoorgang is een typisch element van het herenhuis; via deze brede gang was zowel de inkomhal van de woning als de achterliggende tuin met paardenstallen en koetshuis toegankelijk. Deze gang heeft gestucte wanden en plafond en heeft een tussendeur met glas in lood.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 487, 1926 # 25609.
  • Archief van het kadaster, provincie Antwerpen, 2de afdeling Sectie B, mutatieschets 1873/29, artikel 2001.