Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische herenwoning werd in 1888 ontworpen door architect Théophile De Grooff voor eigenaar G. Cogels. De familie Cogels was zeer gegoed en bestond uit grootgrondbezitters, bankiers en verzekeraars. Veel personen uit deze familie waren actief in de politiek als volksvertegenwoordiger, senator of provincie- en gemeenteraadslid. Van architect Théophile De Grooff zijn vooral zijn eclectische ontwerpen in de Ekerse wijk Mariaburg gekend, terwijl hij voor deze woning voor een statig neoclassicisme koos, aansluitend bij de stijl die de meeste gegoede burgers kozen voor hun woning op de leien in Antwerpen. Van 60 tot 68 is een gave rij neoclassicistische burger- en herenhuizen bewaard, wat een zeldzaam gegeven is op de Italiëlei.

Het betreft een statige herenwoning in een rijk versierde neoclassicistische stijl. De woning telt vier traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd, en gevat tussen een houten kroonlijst op klossen en modillons en een hardstenen plint met rechthoekige keldervensters. Het parement is rijk versierd, met een geblokte begane grond, imitatievoegen op de bel-etage, borstweringen en balkons met balustrades, en een als risaliet uitgewerkte linker poorttravee. Segmentbogige poort met hardstenen omlijsting waarin een zware sluitsteen en bekroning is verwerkt. Rechthoekige vensteropeningen, in de poorttravee extra versierd met pilasters en fronton, elders in geprofileerde omlijstingen. De bovenvensters kregen voorzetrolluiken met lambrekijnversiering. Schrijnwerk van de vensters vernieuwd; fraaie eiken poort.

Oorspronkelijk hoorde bij deze herenwoning een achterbouw in de Rodestraat, met stallingen en koetsgebouw; nu gesloopt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1888 # 829.