Kapel De Dijken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel De Dijken

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Sint-Antonius van Padua, gelegen langs een dreef op de rand van een bebost gebied ("De Plompaartvijver") tussen de Demer en de Oude Stiemer. Op de topografische kaart van 1868 was er al een kapel aanwezig op deze locatie, nochtans werd de huidige kapel pas in 1898 geregistreerd op het kadaster. Ook volgens het informatiebord zou de huidige kapel rond 1900 gebouwd zijn. Opdrachtgever voor de bouw was brouwer Laurent Jageneau, die de omliggende bossen- en het vijvercomplex had aangekocht. De kapel werd in 1978 gerestaureerd en deels heropgebouwd.

Vierkante bakstenen kapel onder pannen tentdak met een rondboogvormige toegang en twee kleine rondboogvormige muuropeningen in de zijgevels. Gevels met verdiepte velden afgezet met een dubbele overhoekse muizentandfries.

Bepleisterd interieur met een ziende kap, een zwart/witte tegelvloer en een houten altaar met diverse plaasteren heiligenbeelden.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Diepenbeek, afdeling I (Diepenbeek), 1898/7.

Auteurs: Verwinnen, Katrien