Modernistisch woonhuis Jalon

Beschrijving

Modernistische woning van 1962 naar ontwerp van Francis Strauven in opdracht van Jules Jalon. Deze woning was de eerste woning die werd ontworpen en uitgevoerd door deze architect en architectuurhistoricus en was geïnspireerd door het toenmalige Amerikaanse modernisme, in het bijzonder het werk van Craigh Ellwood. Het ontwerp beantwoordt aan de inplanting op de zuidflank van de westelijke uitloper van de Galgenberg.

De woning is opgebouwd uit een rechthoekige balk met een sterk overkragend en overdekt terras uitkijkend over zuidelijke heling. Dit rechthoekige volume rust op een sokkel waarin onder andere de kelder en garage zijn ondergebracht. Op de begane grond aan de noord- of straatzijde zijn de keuken, een wc, een vestiaire, de gang, een bureau en een slaapkamer ondergebracht. Deze zijde heeft eerder een gesloten karakter. Aan de zuid- of tuinzijde liggen twee slaapkamers, een badkamer en de leefruimte die voorzien zijn van grote vensterpartijen.

Sobere bakstenen woning onder plat dak; betonnen vloerplaten en een heden witgeschilderde sokkel (kelder en de garage). Rechthoekige muuropeningen met ijzeren ramen; witgeschilderde kroonlijst en vloerplaat van het overkragende terras. Het open terras en de leefruimtes hebben een plafond afgewerkt met houten latten, waardoor buiten en binnen visueel met elkaar verbonden worden.

• Informatie verkregen van Francis Strauven, augustus 2012.

Auteurs: Verwinnen, Katrien