Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Vrijstaande woning in pittoreske cottagestijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Breugelmans, naar een ontwerp door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Gebouw in sobere baksteenbouw, van een bouwlaag en een viertal traveeën onder complex, overstekend schilddak (vernieuwde pannen). Compositie bepaald door het rechter vensterrisaliet met puntgevel; beluikt venster onder latei en gemetste rondboog met beraapt boogveld, waarboven driezijdig erkertje. Centrale rondboogdeur beschermd door het overstekende dak dat op houten posten steunt.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centrale traphal: suite van salon, eetkamer en overdekt terras (vandaag gedicht), geflankeerd door de keuken met pomphuis op de begane grond; drie slaapkamers, zitkamer, naaikamertje en berging op de verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 640.