Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1886-1888 opgetrokken voor wisselagent Léon Hessels, naar een ontwerp van de Antwerpse bouwmeester Sébastien Van Besten uit 1886. De woning is een zeer gaaf bewaard, typisch voorbeeld van de burgerhuizen die we in de eind-19de-eeuwse wijken van Antwerpen als basisbebouwing terug vinden: de woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, kent een standaard neoclassicistische gevelafwerking en dito eind-19de-eeuwse interieurindeling.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met houten kroonlijst op consoles, hardstenen plint met kelderopeningen, rechthoekige muuropeningen in omlijsting met balustrades in de borstweringen en entablementen voor de bovenvensters, cordonlijst, accent op de centrale travee met balkon en fronton. Het schrijnwerk van vensters en deur is bewaard; rolluikkasten op de verdieping. Dit type woning, zijnde een eenvoudig neoclassicistisch burgerhuis, is tevens kenmerkend voor het tot nog toe gekende oeuvre van architect Sébastien Van Besten, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 989.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen, Afdeling 5 Sectie E, 1888/100.